Fotboll genom tiderna

Nästan alla av er läsare har säkerligen någon form av relation till fotbollen. Kanske spelar ni själva eller så gillar ni att se det på teve. Fotbollen har vuxit fram och blivit en enorm sport i dem flesta länderna. VM har blivit ett av dem program som lockar flest tittare och det finns nästan ingen som inte någon gång har suttit där framför teven och hejat på sitt lag. Men vad många av säkert har funderat på är hur allt egentligen startade och hur vi egentligen tog oss dit vi är idag. Det är en bra fråga och idag ska vi försöka besvara den.

fotboll

Kina:

Dem flesta skulle nog säga att fotbollen föddes i Kina ungefär 300 år före Kristus. Det var adelsfolket som främst spelade detta spel och det gick ut på att sparka en läderboll genom en ring. Det var inte exakt som dagens fotboll men det fanns åtminstone liknelser. Kineserna kallade denna sport för Cuju.

Europa:

Det skulle dröja över tusen år innan sporten äntligen tog sig till Europa, det var då främst Italien och England som spelade. Sporten såg dock fortfarande inte ut som den gjorde idag. Det fanns tillexempel nästan inga regler. Ofta var det hela byar som spelade mot varandra och målen planen kunde vara flera kilometer lång. Dessa matcher blev ofta våldsamma och alvarliga olyckor var vanliga. Därför försökte man förbjuda sporten men detta lyckades inte särskilt bra. Folk fortsatte utöva sporten eftersom den var väldigt populär. Den skulle dock komma att ändra form under dem nästa 500 åren.

England:

Det var faktiskt i England som det vi brukar kalla för den moderna fotbollen föddes. Det var på olika skolor som eleverna började tänka ordentligt på reglerna och den moderna fotbollen var född. Detta hända under början av 1800-talet och under resten av 1800-talet spred sig fotbollen även till andra delar av Europa. Det skulle dock dröja ända till 1863 innan dem första klubbarna möttes i London för att bestämma dem allmänna reglerna, dessa regler är i princip samma som vi använder än i dag. Innan detta möte 1863 spelade alla lite hur dem ville, det var dock mer organiserat än det var tidigare.

Fifa:

Vad skulle fotbollen egentligen vara utan Fifa? Denna förening grundades 1904 och har sedan dess kontrollerat fotbollen. Denna föreningen behövdes eftersom engelsmännen tog fotbollen över hela världen och den blev snabbt riktigt populär. Till Sverige kom den till exempel runt 1870. Vi vet inte exakt när den först börjades spridas men den första officiella matchen spelades 1892 i Göteborg. Idag är Fifa en väldigt viktig organisation inom fotbollen, sporten skulle helt enkelt inte fungera utan dem.

Modern tid:

I modern tid har fotbollen blivit en sport som spelas över hela världen och VM har blivit en enorm tävling mellan länderna. Fotbollen har växt från att ha varit en sport endast spelad i Kina till att finnas över hela världen. Det spelar ingen roll vart du befinner dig, folket där lär ha hört talas om fotboll.

Inläggsförfattare: Nyheter Afton