Ett lån för hjälp med plötsliga utgifter

Detta innehåll sponsras av Admill. Denna artikel ska därför betraktas som en annons.

lån

Det blir allt vanligare att ha skulder av något slag, oavsett om det är tal kring ett lån för en bil, bostad eller privat konsumtion. Så länge dessa skulder är hanterbara och att man själv är väl medveten om att ens ekonomi klarar av tillbakabetalningarna kan det vid vissa tillfällen vara en ypperlig idé att ta ett lån. Vad räknas då som ett ”bra tillfälle”, vilka olika lån kan man ta och vad är anledningen till att så många vänder sig till långivare på nätet istället för till storbankerna?

Vad kan man ta ett lån till?

Att låna pengar nu kan förse en med möjligheter att på kort sikt styra upp sin ekonomi, täcka plötsliga utgifter eller att inhandla en bostad som utan ett lån hade varit alldeles för dyrt för de flesta. Om det är tal kring att köpa en bostad eller bil vänder man sig vanligtvis till de lämpligt namngivna lånen ”billån” och ”bolån”.

Det är dock även vanligt att vända sig till ett mindre privatlån om plötsliga utgifter dyker upp som man inte hade kunnat förutspå. Exempel på dessa är när en vitvara i hemmet brakar sönder, när ens bil för ett eller annat skäl behöver lagas eller när ett tandläkarbesök blev dyrare än förväntat. Naturligtvis kan privatlån även användas till nöjen såsom att inhandla nya möbler till sin bostad, renovera, köpa en ny mobil eller att åka utomlands. Det är upp till en själv vad man vill använda sina lånade pengar till när man tar ett privatlån.

När bör man inte ta ett lån?

På samma sätt som det finns goda tillfällen att ta ett lån finns det även tillfällen då man inte bör vända sig till ett lån. Man ska exempelvis aldrig komma in i en ond cirkel där man tar ett lån för att täcka ett tidigare lån. Då är det bättre att strypa utgifterna för att se till så att man själv kan betala av på lånet. Man bör dessutom aldrig låna pengar om man står registrerad hos Kronofogden på grund av en skuld som man inte har betalat tillbaka. Rikta istället allt fokus på att lösa skulden hos Kronofogden innan man börjar tänka på ett nytt lån. Allt handlar om att ha ordning på sin ekonomi: om man vet att man klarar av att betala tillbaka på lånet varje månad så blir det inga problem att ansöka om ett lån – även om det är till nöjen.

Allt vanligare att vända sig till långivare online

Det är inte sällan som den svenska befolkningen hellre lånar pengar online än hos storbankerna, och anledningarna är förståeliga. Med ett lån utanför banken är det nämligen helt upp till en själv vad man använder lånet till, och man slipper långa möten med banken för att övertyga dem om att lånet ska gå till någonting som banken godkänner. Pengarna blir dessutom utbetalade mycket fortare när man vänder sig till långivare online, och många gånger får man sina pengar redan samma dag. Det är därför inte udda att det är så många som lånar pengar från andra långivare än storbankerna.

Inläggsförfattare: Nyheter Afton